Snautseri on alun perin jalostettu rotta- ja vahtikoiraksi. Sen sukujuuret juontuvat Etelä-Saksan alueelta, jossa snautsereita on pidetty tallikoirina. Ne ovat vaanineet innokkaasti jyrsijöitä ja tappaneet ne silmänräpäyksessä. Tämän vuoksi snautseria on kutsuttu kansanomaisesti rattleriksi, rotanpyytäjäksi. Snautseri on valpas, ympäristöään tarkkaileva ja nopean reaktiokyvyn omaava koira. Sohvan koristeeksi snautseria ei ole koskaan luotu, eikä siitä pidä sellaista koskaan yrittää tehdäkään.
Snautseri ei ole mikään nöyrä ihmisen mieliksi tekevä palveluskoira, vaikka sillä osallistumisoikeus palveluskoirakokeisiin onkin. Ennemminkin kuvailisin snautseria jääräpäiseksi kaveriksi, jolla ei ole miellyttämisen tarvetta eikä halua. Se tekee kyllä paljon asioita, mutta mielellään omalla laillaan. Snautseri on erittäin aktiivinen koira, varsinkin pari ensimmäistä vuotta se vaatii paljon touhuamista omistajansa kanssa. Se haluaa osallistua kaikkeen toimintaan ja jos ei sille ole tarjota mielekästä puuhaa, se keksii sitä kyllä itse. Snautseri on kokoonsa nähden vahva, se ei ole mikään pienten lasten ulkoilutettava korttelinkiertokoira. Myös vanhemman tai muutoin fyysisesti heikomman omistajan voi olla hankala sitä aina hallita. Silti snautseri on erittäin lapsirakas ja tulee yleensä mainiosti toimeen perheen pienempien kanssa, kunhan tilannetta johtaa aina aikuinen ihminen.
Snautseri on siis alkujaan myös vahtikoira ja tämä näkyy nykyistenkin koirien luonteessa. Snautseri ilmoittaa vieraat tulijat joskus äänekkäälläkin tavalla. Se on yhden perheen koira eikä ole kaikkien vieraiden kaveriksi suin päin alkamassa. Se on omistajilleen erittäin uskollinen ja seisoo omistajansa rinnalla uupumatta. Sosiaalistaminen on erityisen tärkeää heti nuoresta iästä lähtien ja snautserille täytyy olla paljon aikaa, etenkin sen ollessa nuori. Snautserin kanssa tulee olla johdonmukainen eikä sen voi antaa missään vaiheessa ottaa ns. ohjia omiin käsiinsä, sillä silloin voit jäädä helposti toiseksi. Itsetietoinen ja älykäs snautseri on taipuvainen dominoimaan ja komentamaan, jos siitä tuntuu ettei omistajalla ole tilanne hallussa. Omia ihmisiään rakastava koira haluaa viettää aikaansa heidän kanssaan yhdessä, snautserista ei missään nimessä ole tarhakoiraksi eikä se viihdy pitkiä aikoja yksinään edes aidatulla pihalla.
Snautseri on aktiivisen ihmisen koira. Se jaksaa lenkkeillä loputtomiin ja se on aina valmis lähtemään. Sen kanssa voi harrastaa melkeinpä mitä tahansa lajia, vaikkakaan ei ehkä ihan siellä huipulla asti. Se on säänkestävä ja näppärän kokonsa vuoksi helposti mukana kulkeva. Pelkällä liikunnalla ei kuitenkaan varsinkaan nuoren koiran energiaa saa purettua, vaan se vaatii myös ns. aivotyöskentelyä. Tämä voi olla ihan mitä tahansa eri harrastuslajeista kotona suoritettaviin pieniin tehtäviin asti. Huumorintajua snautseri monesti koettelee, mutta kun sen kanssa pääsee tavoitteeseen, se palkitsee moninkertaisesti koetun vaivan.
Snautseri on verrattain terve rotu. Se on pitkäikäinen ja säilyttää terveytensä yleensä vanhaksi saakka. Tavatonta ei ole ollenkaan, että snautseri vierailee eläinlääkärin vastaanotolla ainoastaan rokotuksilla ja terveystarkastuksissa. Lonkkadysplasiaa esiintyy jonkin verran, keskimäärin noin 40%:lla kuvatuista koirista. Kyynärnivelissä poikkeamia on ainoastaan muutamalla prosentilla tutkituista koirista. Lisäksi esiintyy ihan satunnaisesti kilpirauhasen vajaatoimintaa, epilepsiaa, allergiaa, varvasongelmia sairastavia yksilöitä. Silmäsairauksia snautsereilla esiintyy jonkin verran (muutama prosentti tutkituista), mutta ne harvoin sokeuttavat koiraa tai haittaavat muutoin sen elämää.
Snautseri on trimmattava rotu, ja sen karvan kunnossapito vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä. Sen karva tulee nyppiä muutaman kuukauden välein (vähintään kaksi kertaa vuodessa) ja jollei omistaja pysty sitä tekemään itse, koira tulee käyttää ammattitaitoisella trimmaajalla. Snautserin rodunomainen karva on sellainen, että se voidaan myös pitää aina näyttelykunnossa. Se tapahtuu karvaa kierrättämällä (”rullaamalla”) eli nyppimällä sitä 2-3 viikon välein. Lisäksi koira tulee siistiä näyttelyitä varten (trimmauskoneella ja trimmaussaksilla) noin viikkoa ennen näyttelyä. Snautserin karva ei kaipaa pesua kuin ainoastaan likaantuessaan, sen partaa ja jalkakarvoja joutuu tietysti pesemään vähän useammin.
Snautseri on siis älynsä, kestävyytensä ja sitkeytensä ansiosta erinomainen perhekoira. Se saattaa silti omapäisyydellään yllättää kokeneenkin koiraharrastajan. Mutta harva, joka kerran snautserin ottaa, voi kuvitella rotua koskaan vaihtavansa. Sen, kuten yleensäkin koiran, ottamista tulee silti aina harkita huolellisesti.